Plany na przyszłość czyli jakiś fajny SUV.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Kejup, ten lepszy :arrow: :diabelski_usmiech http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=71270
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Kejup
      SUV to tylko moja fanaberia. Do zakupu mam jeszcze troszkę czasu dlatego ciągle analizuje czy warto.
      Moim zdaniem zdecydowanie nie warto.
      Dlaczego? SUV jest wszystkim po trochu, osobówką, ternówką, vanem, pick-upem, ale z żadnej z tych ról nie wywiązuje się idealnie. Tu najlepiej widać madrość powiedzienia, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
      Komfort - każde jedno auto klasy średniej, nie mówiąc już o wyższej średniej zapewnia lepszy komfort jazdy niz zwykły SUV.
      właściwości jezdne - Poza paroma SUV ami marek premium właściwości jezdne SUV-a praktycznie zawsze będą gorsze niż auta klasy średniej.
      Jakość wnętrza i użyte materiały - niestety, ale większość SUV-ów ma fatalne wnętrza. Może wykonane są ona całkiem starannie, ale już użyte do tego wykonania materiały są okropne (twarde i błyszczące).
      Cena - Płacisz jak za auto klasy średniej a dostajesz auto o wielkości kompakta, wykonane jak kompakt albo i gorzej o właściwościach jednych kompakta i wyższym zużyciu paliwa.
      Czy jest coś, dl mnie w czym SUV- jest naprawdę dobry? Tak. Są 2 takie rzeczy. Pierwsza to lepsza poręczność w podjeżdżaniu pod wyższe krawężniki, a druga to , jak widzę, w sprawianiu że kierowca siedzący za kierownicą takiego auta czuję się bardziej macho.
      Powyższe wyraża moje prywatne zdanie. Niestety ,ale SUV-y nie przypadły mi do gustu, a po przejażdżce Qasquaiem i RAV4 jeszcze bardziej utwierdziłem się w swoim zdaniu.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Tony065
        RS
        • 2009
        • 2487
        • Octavia I (1U2)
        • ARX 1.8 20VT 150 KM

Big, ale Kaszkaj to popierdółka, znaczy crossover, a RAV to typowy średni SUV, czyli tak jak pisałeś, po trochu wszystkiego, zawsze coś tam brakuje. Tylko duże SUV-y mają stosowną ilość miejsca w każdej części, ale niestety, swoje kosztują.
        @ by Tune-up Gdańsk
        Antek

Komentarz

• ketivv
          L&K
          • 2011
          • 1155

Zamieszczone przez Big
          Pierwsza to lepsza poręczność w podjeżdżaniu pod wyższe krawężniki
          bardzo dyskusyjna teza ;-)

jak masz w takim aucie 18 albo 17 z profilami 50 czy 40 to każdy krawężnik jest zagrożeniem ;-)

Komentarz

• sziaba
            Rider
            • 2009
            • 358

Takim można się lansować
            Spalanie śr. 6,2 ON Soft Made by Tune-Up

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66476

Komentarz

• rob555
              Rider
              • 2006
              • 748

Ja polecam Subaru Tribecca...
              O gustach sie nie dystkutuje...jednym sie podobaja inni twierdza ze sa obrzydliwe.
              Ja natomiast uwazam ze to ostatnie subaru ktore mozna nazwac japonskim.
              Zawieszenie pancerne, silnik wolnossacy boxer 250KM nie powala ale daje rade sie tym przemieszczac. Trzeba tylko LPG zapodac bo 17l w miescie to norma.
              Mega wygodna, praktyczna i porzadnie doposazona fura.

P.S kupilem takie zonie - mialem dosc napraw aut ktorymi jezdza moje dzieci :twisted:
              pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
              hybrydowe wtryski i turbiny
              programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
              www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• Tony065
                RS
                • 2009
                • 2487
                • Octavia I (1U2)
                • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez ketivv
                Zamieszczone przez Big
                Pierwsza to lepsza poręczność w podjeżdżaniu pod wyższe krawężniki
                bardzo dyskusyjna teza ;-)

jak masz w takim aucie 18 albo 17 z profilami 50 czy 40 to każdy krawężnik jest zagrożeniem ;-)
                Sorry, ale prawdziwe SUV-y mają profil 60-70 i to z felgami 17-19" :diabelski_usmiech auto tej wielkości na 18" z profilem 40 wygląda cokolwiek komicznie :szeroki_usmiech
                @ by Tune-up Gdańsk
                Antek

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

audi Q7
                  255/55 R 18
                  255/55 R 18

bmw X3
                  225/60 R 17 99V
                  245/50 R 18 100W

bmw x1
                  225/50 R17 94H

dane fabryczne

inna sprawa co to jest prawdziwy SUV

Komentarz

• Thundi
                    L&K
                    • 2005
                    • 1157

audi Q7
                    255/55 R 18
                    Z tym że to dla PB jest diesel wychodzi seryjnie na 235/60 R18

Q3 ma 215/65 R16

A Allroad'y wychodziły na 225/55 R 17

Mała uwaga jak chcesz Allroda w kwocie 50tyś to szukaj C5 i doinwestuj bo C6 (które to występowało z silnikiem 3.0TDI) to w tej cenie same padła do dostania.

Suwy mają tą wadę że te małe są najczęściej zupełnie beznadziejne a te duże rewelacyjne tylko drogie.
                    O ortografie dba FF.
                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Garret
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1196
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Big
                      Zamieszczone przez Kejup
                      SUV to tylko moja fanaberia. Do zakupu mam jeszcze troszkę czasu dlatego ciągle analizuje czy warto.
                      Moim zdaniem zdecydowanie nie warto.
                      Dlaczego? SUV jest wszystkim po trochu, osobówką, ternówką, vanem, pick-upem, ale z żadnej z tych ról nie wywiązuje się idealnie. Tu najlepiej widać madrość powiedzienia, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
                      Komfort - każde jedno auto klasy średniej, nie mówiąc już o wyższej średniej zapewnia lepszy komfort jazdy niz zwykły SUV.
                      właściwości jezdne - Poza paroma SUV ami marek premium właściwości jezdne SUV-a praktycznie zawsze będą gorsze niż auta klasy średniej.
                      Jakość wnętrza i użyte materiały - niestety, ale większość SUV-ów ma fatalne wnętrza. Może wykonane są ona całkiem starannie, ale już użyte do tego wykonania materiały są okropne (twarde i błyszczące).
                      Cena - Płacisz jak za auto klasy średniej a dostajesz auto o wielkości kompakta, wykonane jak kompakt albo i gorzej o właściwościach jednych kompakta i wyższym zużyciu paliwa.
                      Czy jest coś, dl mnie w czym SUV- jest naprawdę dobry? Tak. Są 2 takie rzeczy. Pierwsza to lepsza poręczność w podjeżdżaniu pod wyższe krawężniki, a druga to , jak widzę, w sprawianiu że kierowca siedzący za kierownicą takiego auta czuję się bardziej macho.
                      Powyższe wyraża moje prywatne zdanie. Niestety ,ale SUV-y nie przypadły mi do gustu, a po przejażdżce Qasquaiem i RAV4 jeszcze bardziej utwierdziłem się w swoim zdaniu.
                      popieram, do tego niektore suvy nawet z krawęznikami moga miec problem - przykład Chevrolet trax/opel mokka czy Captiva (przednie zderzaki :lol: )
                      wg mnie podwyższone kombi typu A6 allroad, volvo xc70, subaru outback czy.. octavia scout to znacznie sensowniejsze rozwiązanie/kompromis miedzy pojemnoscią, prowadzeniem a ceną :roll:
                      Garret

-----------
                      Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Ja nie wiem jak suvy mogę mieć problemy z krawężnikami skoro moja octa wyjeżdża na kazdy krawężnik na który przy wyjeździe nie haczę zderzakiem a jeżdżę na 225/40R18 tak więc opinia o suvach mających problemy z krawężnikami można sobie wsadzić.... :lol:
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Kejup
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 533

Czyli mówicie, że Q5 to Qpa, lepiej A6 zapodać. No to miałbym kase na c6 po lifcie tylko jaki motor? Ogólnie lubię dieslami jeździć ale czy 2.0 tdi nie będzie za słaby chyba że program od razu zapodać? I jak tam się mają skrzynie automatyczne bo mało jest z manualem?
                          Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                          Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• maymer
                            Elegance
                            • 2010
                            • 839

Kejup, bierz 3.0 TDI i nie rozdrabniaj się na jakieś małe klekoty :twisted: skrzynie Tiptronic raczej nie mają złych opinii, tylko trzeba raz na jakiś czas olej wymienić

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4826
                              • Superb II combi (3T5)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

2.0 tdi 140 w a6 zbiera sie tak samo jak 1.6 mpi w o2 wiem bo się próbowałem. widać waga robi swoje
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6
                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• ketivv
                                L&K
                                • 2011
                                • 1155

na 6 tys km rocznie ?

tylko konkretna benzyna, nie wiem od kiedy był montowany ten z kompresorem

Komentarz

• Ficu
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 395

A myślałeś może nad Land Roverem? Czy tylko samochody wyżej wymienione wchodza w grę?
                                  Auto-shop4x4
                                  Klinika4x4.com

NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Zamieszczone przez Kejup
                                    I jak tam się mają skrzynie automatyczne bo mało jest z manualem?
                                    Generalnie jest tak jak auto ma napęd na przód to automat omijaj z daleka bo tu multitronik czyli skrzynia bezstopniowa jak ma 4x4 to tiptronik i tu jest ok. S-tronik dostaniesz tylko w nowych autach a to to samo co DSG.
                                    O ortografie dba FF.
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• dudek_t
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1421

na 6 tys km rocznie ?

tylko konkretna benzyna, nie wiem od kiedy był montowany ten z kompresorem
                                      W życiu nie kupiłbym diesla z takimi przebiegami rocznymi. Tylko i wyłącznie benzyna i to o możliwie jak największej pojemności.

Komentarz

• Kejup
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 533

Zamieszczone przez Ficu
                                        A myślałeś może nad Land Roverem? Czy tylko samochody wyżej wymienione wchodza w grę?
                                        Raczej tylko Audi bo i mnie i żonie się bardzo podobają. Mam nadzieję, że wyrobie na utrzymanie :shock:
                                        Też myślałem nad benzynką ale jakoś nie przekonują mnie te silniki.

Zamieszczone przez maymer
                                        Kejup, bierz 3.0 TDI i nie rozdrabniaj się na jakieś małe klekoty :twisted: skrzynie Tiptronic raczej nie mają złych opinii, tylko trzeba raz na jakiś czas olej wymienić
                                        Właśnie coś takiego bym chciał. Zależy co się trafi bo najwięcej jest tych 2.0tdi 170ps.

Komentarz

• Alonzo_
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2460
                                          • Hyundai

Big, ale nic nie atakuje tak krawężników jak służbówka. Nawet SUV-y wymiękają.
                                          W całokształcie zgadzam sie z tą opinią. Mnie zupełnie te auta nie kręcą. Moda i tyle. Jeszcze 4x4 jak jest to ok. Ale zupełnie nie rozumiem sensu ośki kupowania.
                                          W środku jak kompakt - bez szału, jakość często też. Kejup wygodniej zdecydowanie w średniaku albo premium Ci i rodzince będzie.
                                          Co do Q5 ja tylko przesiadywałem ( i wielce obszerne to nie jest) , kumpel troszkę latał 2011 rocznikiem i jak zepter napisał też mówił, że to twarde. Ale jest ładne. Bez dwóch zdań.
                                          Bierz audi. Skoro takie chcesz to A6 w 2,0 albo lepiej 3,2 benzynie i się ciesz. 3.0 TDI obstawiam w tej kasie nalatane i tylko potem problemy. Po co Ci dizel (zwłaszcza , że ryzyko kupna nalatanego jest spore) przy tych przebiegach?

Komentarz

• lemoncjo
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 78
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Kejup
                                            zyli mówicie, że Q5 to Qpa, lepiej A6 zapodać. No to miałbym kase na c6 po lifcie tylko jaki motor?
                                            za 50k to szczerze mówiąc odpuściłbym zarówno Q5, jak i A6. moim zdaniem budżet za niski, żeby wyjąć porządny egzemplarz. może rozejrzyj się za A4 2.0 tfsi.
                                            O3 RS tsi & e92 M3

Komentarz

• Kejup
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 533

No właśnie najwięcej jest A6 z tym 2.0tdi CR 170ps i może to byłby taki rozsądny wybór. Patrzałem jeszcze na A4 i tu była by C7 ale ponoć tam miejsca mniej jak w octavii :roll:
                                              Powoli głupieję, im więcej się zastanawiam tym bardziej nie wiem :?

Komentarz

• BADYL
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2398
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Kejup
                                                No właśnie najwięcej jest A6 z tym 2.0tdi CR 170ps i może to byłby taki rozsądny wybór. Patrzałem jeszcze na A4 i tu była by C7 ale ponoć tam miejsca mniej jak w octavii :roll:
                                                Powoli głupieję, im więcej się zastanawiam tym bardziej nie wiem :?
                                                A4 KOMBI C7 piękne :slinka A6 myślę że te 2.0170KM spokojnie wystarczy...może osiągi będą ciut gorsze od vrs ale generalnie na rodzinne auto spokojnie obleci
                                                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Zamieszczone przez Kejup
                                                  Patrzałem jeszcze na A4 i tu była by C7
                                                  Zamieszczone przez BADYL
                                                  A4 KOMBI C7 piękne
                                                  Możecie pokazać zdjęcia tych aut? bo takie coś nie istnieje.

W Audi oznaczenia modelowe są następujące
                                                  literką B określamy "80" i A4 przy czym B1-4 to właśnie "80" a od kodu B5 to A4
                                                  literką C określamy "100" i A6 i tu od C1-3 jest "100", C4 przed liftingiem jest "100" po A6 potem już tylko A6 występowało
                                                  literka D jest zarezerwowana dla V8 i A8 z kodem D1 występował model "V8" potem od kodu D2 rozpoczęła się A8ka.

Aktualnie produkowane to:
                                                  A4 w oznaczeniu kodowym B8
                                                  A6 w oznaczeniu kodowym C7
                                                  A8 w oznaczeniu kodowym D4

Więc jak już to A4 B7 Avant (bo C7 to Audi A6)
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez Alonzo_
                                                    Big, ale nic nie atakuje tak krawężników jak służbówka. Nawet SUV-y wymiękają.
                                                    A to jest bsolutnie bezdyskusyjne. Auto służbowe wjedzie wszędzie i w każdych warunkach 8)
                                                    Zamieszczone przez lemoncjo
                                                    za 50k to szczerze mówiąc odpuściłbym zarówno Q5, jak i A6.
                                                    Dokładnie. Za takie pieniadze nie ma sensu pakowac się w takie auta, bo kupi się tylko szrota, który przysporzy więcej problemów niz pożytku.

Zamieszczone przez Kejup
                                                    Powoli głupieję, im więcej się zastanawiam tym bardziej nie wiem
                                                    Kup sobie po prostu młodszą O II RS po lifcie i będzie pan zadowolony
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...